
Camembert
Zacht en romig, met een aardse, rijpe korst
Camembert is een klassieke Franse witschimmelkaas uit Normandiƫ, gemaakt van koemelk. De kaas heeft een zachte, rijpe kern en een eetbare, fluweelachtige korst die ontstaat door de ontwikkeling van Penicillium camemberti. Naarmate Camembert rijpt, verandert de binnenkant van stevig en kruimelig naar romig en bijna vloeibaar. De smaak is vol, licht nootachtig en aards, met een kenmerkend aroma dat sterker wordt met de rijping.
-
Herkomst: Frankrijk (Normandiƫ)
-
Melksoort: Gepasteuriseerde of rauwe koemelk (voor AOP)
-
Textuur: Zacht tot smeuĆÆg, afhankelijk van rijping
-
Smaak: Romig, aards, licht zout en nootachtig
-
Korst: Eetbaar, wit pluis (witschimmel) met soms lichtgele of roodbruine plekjes bij rijping
Pairing Tips
-
Brood: Stokbrood, notenbrood, rogge
-
Fruit: Appel, druiven, vijgen
-
Drank: Cider (klassiek Normandisch), Pinot Noir, Champagne
-
Extra: Ook heerlijk gebakken in de oven met honing, tijm of knoflook
Wist je dat?
Volgens de overlevering werd Camembert in 1791 voor het eerst gemaakt door Marie Harel, een boerin uit Normandiƫ. Sindsdien is het uitgegroeid tot een van de bekendste Franse kazen wereldwijd. De beschermde benaming Camembert de Normandie AOP mag alleen worden gebruikt voor kazen van rauwe melk, volgens traditionele methode.