Goudse kaas is één van de bekendste kazen ter wereld, en wordt ook over de hele wereld geproduceerd. Dit komt doordat Goudse kaas geen beschermde naam is. Om de echte Nederlandse Goudse kaas te beschermen heeft de Europese Unie in 2010 het keurmerk ‘Beschermde Geografische Aanduiding’ (BGA) aan Gouda Holland toegekend. Dit is een 100% Nederlandse kaas om trots op te zijn!
Als je het Gouda Holland kwaliteitszegel tegenkomt op een kaas, dan weet je dat deze kaas 100% zeker echte Nederlandse Goudse kaas is, van Nederlandse melk van Nederlandse koeien én wordt deze op Nederlandse grond natuurgerijpt.
Onze Goudse kazen vanuit de webshop én onze Goudse kaasabonnementen zijn allemaal voorzien van een Gouda Holland kwaliteitszegel!
Wil je weten hoe Gouda Holland kaas gemaakt wordt?
Dit begint natuurlijk allemaal op de boerderij en in de weilanden van ons mooie land. Daar zorgen de boeren goed voor hun koeien, wat van groot belang is voor de kwaliteit van de melk.
Als de melk aankomt in de kaasfabriek wordt deze nogmaals gecontroleerd op de kwaliteit en samenstelling waarna het vervolgens het kaasmaakproces in kan gaan.
Deze eerste stap is het toevoegen van zuursel aan de melk. Dit zorgt ervoor dat de kaas een lekkere smaak krijgt en een lange houdbaarheid. Vervolgens wordt er stremsel bij gedaan. Door het stremsel wordt de melkeiwit en het melkvet samengeklonterd tot wrongel. Deze wrongel wordt stevig samengeperst in ronde kaasvaten. Het vocht wat hierbij overblijft wordt kaaswei genoemd.
De stevig samengeperste kazen worden daarna in het pekelbad gerold; een groot reservoir met zout water. Wanneer de kazen na een tijdje uit het pekelbad komen krijgen de kazen een coatlaag. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid en gaat uitdroging tegen. Daarna worden de kazen rustig gerijpt op houten planken in het kaaspakhuis. Hierdoor krijgt de kazen zijn karakteristieke smaak.