Bel ons: 085 301 9553

Gratis verzending boven de €40,- 🧀  Op abonnementen 10% korting 

Wat is Goudse kaas?

Nederland staat bekend om haar heerlijke kazen. De bekendste Nederlandse kaas is toch wel de Goudse kaas. Deze kaas staat zelfs op plek drie van meest gegeten kazen ter wereld! Maar wat is dit nu eigenlijk voor kaas?

Om te beginnen, Goudse kaas is een bepaalde type kaas dat afkomstig is uit Nederland. Het is het recept dat bepaald of een Goudse kaas een Goudse kaas is. Dit recept moet voldoen aan bepaalde kenmerken dat beschreven staat in de ‘Codex Alimentarius’, oftewel een voedingsmiddelenwet.
Een Goudse kaas is een 48+ kaas, ook wel volvette harde kaas genoemd. De vorm en grootte is wel wisselend, dit kan zowel een rechthoek kaas (broodvorm) als een ronde kaas (wiel) zijn met een gewicht tussen de 2,5 en 16 kilo.

De naam Goudse kaas
De handel van deze kazen is begonnen in de stad Gouda in de 17e eeuw, dit was destijds het hart van de kaashandel, de inkopen, de verkopen en het export. Als snel kwam men toen tot de naam Goudse kaas en dit is altijd zo gebleven. Voorheen was de naam van deze kaas: ‘zoetemelkse kaas’.

Soorten Goudse kaas
Er bestaan veel verschillende Goudse kazen in de wereld, maar hoe kan dit dan? Want het wordt toch allemaal met hetzelfde recept gemaakt?

Dit heeft te maken met de rijpingstijd en de mogelijke toevoegingen van kruiden. De rijping van de kaas zorgt voor een verandering van de smaak, doordat het vocht uit de kaas verdwijnt. Wanneer het vocht uit de kaas verdwijnt wordt de kaas pittiger en harder. De smaak wordt hierdoor krachtiger en zouter.

Als een kaas volgens het receptuur van Goudse kaas gemaakt wordt, betekent dit niet dat hier geen extra kruiden aan toegevoegd mag worden. Op deze manier worden er ook veel verschillende soorten gecreëerd, zoals de Goudse Komijn.  

Wereldwijde bekendheid
Goudse kaasis niet meer alleen vanuit Gouda of Nederland te verkrijgen, je vind het overal ter wereld terug in de winkels en staat hierdoor ook op plek 3 van meest verkochten kazen ter wereld. Dit heeft te maken met het feit dat ‘Goudse kaas’ geen beschermde naam is en iedereen deze kaas mag maken volgens het recept, dit hoeft dus niet perse in Gouda te zijn. Hierdoor wordt nu ook overal ter wereld Goudse kaas gemaakt en resulteert in grote smaak- en prijsverschillen.

Helaas is hierdoor vaak de traditionele smaak, zoals de kaas heeft die in Nederland gemaakt wordt, er vanaf. In andere landen is de kaas niet meer zoals die was, namelijk Oer Hollands. Hierdoor is er in 2010 het “Gouda Holland” Keurmerk in het leven geroepen die de bijzondere kwaliteit en reputatie aan de Nederlandse oorsprong garandeert. Hier lees je meer over in de blog: Het Gouda Holland keurmerk.

Rijpingstijd
Wanneer kaas gemaakt is, kun je deze nog niet direct eten. Het heeft tijd nodig om te rijpen. De rijpingstijd van een kaas heeft veel invloed op de smaken, hoe ouder deze wordt, hoe zouter en krachtiger de smaak wordt.

Hieronder vindt je een overzicht van de rijpingstijd van de verschillende soorten kazen. Het gaat hier om een 12kg kaas. Hoe groter de kaas, hoe langere rijpingstijd deze nodig heeft.

Jonge kaas: 1 maand
Jong belegen kaas: 2 maanden
Belegen kaas: 4 maanden
Extra belegen kaas: 6 maanden
Oude kaas: 10 maanden
Brokkel kaas: 24 maanden

Gratis verzending in Nederland

Op bestellingen boven de €40 (anders €6,95)

Vers van het mes en gratis kaaspapier meegeleverd

Zo blijft de kaas lekker vers

Levering in Nederland, Duitsland en België

Zodat je overal van onze kaas kunt genieten

100% veilig betalen

iDeal / Bancontact / CreditCard / PayPal